Acoperiş binecuvântat la Rădăuţi pentru copiii necăjiţi
3 octombrie 2009
Vedem adesea copii necăjiţi. Sau mai bine spus, zilnic. De fiecare dată când trec pe lângă ei , mă rog Domnului pentru ajutorul lor şi Îi mulţumesc pentru toate câte mi-a dat. Tatăl meu întotdeauna ne-a învăţat de mici să-i ajutăm, după putere, pe toţi cei nevoiaşi. În ceea ce priveşte situaţia centrelor care ar trebui să se ocupe de creşterea, integrarea copiilor, aceasta este una destul de proastă. Pornind de la numărul lor şi până la întreg programul de conducere, de educare, etc.
Majoritatea copiilor sunt aruncaţi în stradă la împlinirea a 18 ani. Unii îşi continuă studiile, ajung să-şi întemeieze familii frumoase, să-şi construiască o viaţă aşa cum nu au avut parte, însă o şi mare parte din ei se pierd...De ce? Sunt numeroase cauzele. Datorită vieţii duse până atunci, datorită statului, care nu le oferă aproape deloc şanse de integrare şi dezvoltare!
Dar trebuie să se schimbe şi la noi situaţia! Am observat că, în ultimul timp, în mare parte datorită normelor UE, se pune un accent mai mare pe această problemă. Se construiesc aşezăminte moderne, cu personal instruit, astfel încât aceşti copii necăjiţi să aibă nu numai un cămin, ci şi afecţiunea şi sprijinul necesar. Citind un articol recent, m-am gândit că ar fi bine ca şi alţii să afle şi , poate, să ia exemplul unor oameni cu sufletul mare din partea Bucovinei...
Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie“
Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie“, pus sub acoperământul Maicii Domnului încă de la prima săpătură a hârleţului în pământul din apropierea oraşului Rădăuţi, chiar de ziua copilului din anul 2001, va fi sfinţit mâine de un sobor de episcopi condus de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Momentul solemn se înscrie în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 650 de ani de la înfiinţarea Moldovei de către Bogdan I. Complexul aşezământului are o biserică închinată Acoperământului Maicii Domnului, o clopotniţă, 12 vile destinate copiilor, două blocuri de garsoniere şi multe alte clădiri adiacente. Aici vor locui aproximativ 200 de copii. În tot mecanismul complexului vor fi angrenaţi 130 de angajaţi. Deschiderea oficială va fi în primăvara anului 2010.
Cred că fiecăruia dintre noi îi este comună imaginea unui copil, desculţ şi zgribulit de frig, aşezat cu mâna întinsă într-un colţ, ferindu-se de asprimea gerului. Chipurile acestor copii sunt atât de prezente, încât nici nu ne mai înduioşează suferinţa prin care trec. Nu acelaşi sentiment l-a avut părintele stareţ, arhimandritul Iustin Dragomir, de la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi. „Mi s-a întâmplat ca noaptea să vină şi să sune la uşă diferiţi copii ai străzii. Le era frig, nu aveau încălţăminte, tremurau, afară erau 15 grade. Mi-au cerut să le dau ceva să mănânce, că de frig nu mai puteau să doarmă. Când vezi aşa ceva, nu ai cum să mai dormi în casă, nu poţi fi impasibil. Aşa am decis, cu aprobarea IPS Pimen, să facem aşezământul acesta de copii, în anul 2001, de ziua copilului“.
Regimul de locuire va fi diferit de al celorlalte orfelinate.Copiii vor locui câte 8 sau 10 într-o casă, cu un cuplu social, care va sta mereu aici, formând împreună o familie surogat. Această locuinţă va fi casa orfanilor, iar aceşti asistenţi sociali, părinţii lor. Aici vor dormi, vor mânca, îşi vor face temele şi tot aici vor învăţa cum să se comporte în familia lor, când vor fi adulţi. Toţi copiii orfelinatului vor fi deplasaţi la şcolile din Rădăuţi (aşezământul se află la 3 km de oraş), pentru a se putea integra mai uşor cu ceilalţi copii, susţin psihologii. Părinţii sociali se vor ocupa de programul de acasă, iar pentru pregătirea lecţiilor şi a altor probleme legate de educaţie, se vor ocupa psihologii.
În cadrul aşezământului sunt şi spaţii pentru ateliere, unde vor învăţa meserie, băieţii - şase meserii şi fetele - cinci. Printre acestea este sculptură bisericească, croitorie, cizmărie, tâmplărie, frizerie (complexul are şi un salon de frizerie), tricotaje etc. „În ferma zootehnică din spate, la un kilometru de aşezământ, pe care o vom folosi pentru autoaprovizionare, vor învăţa şi agricultură şi zootehnie, aşa cum am învăţat şi noi de la părinţii noştri, pentru ca să le folosească în viaţă“.
Diferit de celelalte orfelinate, Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie“ de la Rădăuţi se îngrijeşte de situaţia tinerilor şi după împlinirea vârstei de 18 ani. Ei vor locui în cele 50 de garsoniere, ridicate special pentru aceştia, până când se vor aşeza la casele lor."Cei care nu au posibilitatea sau nu vor să-şi continue studiile mai departe vor învăţa meserie în cadrul acestui complex. Vor sta la garsoniere până când îşi vor găsi serviciu şi se vor putea întreţine singuri, până când se vor integra în societate“, mai spune fondatorul familiei de la Rădăuţi.
Un alt fapt deosebit şi constructiv pentru educarea copiilor este legătura cu bătrânii. Mănăstirea Bogdana a luat în grija ei mai mulţi bătrâni. O parte din ei au locuinţe, pe care le-au donat mănăstirii.
Investiţia în complexul de la Rădăuţi se ridică la 400 de miliarde de lei vechi. Mai mult de 80% din aceştia au venit din donaţii şi doar 20% de la Guvernul României, Consiliul Judeţean Suceava şi Primăria Rădăuţi. „Am avut doi sponsori importanţi, din Bucureşti, care ne-au ajutat foarte mult. Însă noi nu am insistat niciodată cu adrese peste tot, nu ne-a auzit nimeni că ne trebuie ceva, ne-am rezolvat problema la Proscomidie, cu Maica Domnului, Sfântul Nicolae, Sfântul Ierarh Leontie şi Sfântul Teodosie de la Brazi“ (fost episcop de Rădăuţi), spune mulţumit arhim. Iustin Dragomir. Şi continuă: „Interesul nostru este să ridicăm suferinţele de pe umerii copiilor. Noi trebuie să le creem condiţiile necesare unui trai normal. Noi vrem să formăm buni români şi buni creştini, să fie de folos societăţii. Sperăm ca munca să nu fie zadarnică, să nu-i scăpăm în partea degradantă a societăţii“.
Maica Domnului, ocrotitoarea aşezământului
În mijlocul aşezământului tronează o biserică construită în stil ştefanian. Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“, începută odată cu aşezământul, în anul 2001, va fi sfinţită mâine, 4 octombrie 2009.
sursa: ziarullumina.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu