Patriarhul Ecumenic în vizită într-o sinagogă evreiască din New-York

24 noiembrie 2009

PATRIARHUL NOSTRU ECUMENIC...VIZITATOR
(TURIST?, ÎNCHINĂTOR?, ÎN MISIUNE SPECIALĂ?)
ÎNTR-O SINAGOGĂ EVREIASCĂ DIN NEW-YORK

          Pe 6 noiembrie 2009 s-a încheiat vizita oficială de mai multe zile a Sanctităţii Sale, Patriarhul nostru Ecumenic kir  Bartolomeu, în America. Acolo a fost primit în mod deosebit cu mari onoruri, fapt care ne mulţumeşte pe toţi, deoarece acestea se reflectă asupra întregii Ortodoxii. Când Patriarhul ortodocşilor este cinstit, Ortodoxia noastră este cinstită!
          Printre altele, a fost primit de către preşedintele SUA, Barack Obama, şi de către Ministrul de Externe, Hillary Clinton.
          Cu toate acestea, mândria credincioşilor din America, şi nu numai, a fost rănită – după părerea noastră – de o acţiune nepotrivită a Patriarhului nostru. A vizitat Sinagoga evreiască East Park din New-York, unde a avut parte de o primire oficială.
Nu cunoaştem scopul acestei vizite, nici conţinutul luărilor de cuvânt, care s-au ţinut şi de către o parte, şi de către alta.
Desigur, cunoaştem că printre alte dialoguri inter-religioase se desfăşoară un dialog şi cu evreii, adică împreună cu cei ai căror strămoşi L-au răstignit pe Domnul nostru Iisus Hristos. Şi desigur nu suntem împotriva acestui dialog, în ciuda faptului că NU SPERĂM să aibă vreun rezultat bun. Pentru că „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!”, după cum spune poporul nostru atât de înţelept şi memorabil.
Dar din acest punct până în acela în care Patriarhul Corifeu al ortodocşilor vizitează biserica evreilor (sinagoga este locul evreiesc al adorării lui Dumnezeu), acest subiect ia nişte dimensiuni foarte serioase. Închipuiţi-vă contrariul pentru a înţelege problema. Ar fi putut oare mai marele sinagogii evreilor din Atena să viziteze Catedrala Mitropolitană din Atena şi să i se facă o mare primire şi, mai ales, în timpul cultului creştin?
Aşadar, considerăm că acest pas este foarte, foarte îndrăzneţ din partea Patriarhului nostru şi că aduce Ortodoxiei noastre doar prejudicii. Să ne amintim puţin de poziţia evreilor vis-à-vis de Patriarhul Ortodox al Ierusalimului şi câţi ani au fost necesari – şi oare cu preţul căror schimburi? – pentru a-l recunoaşte acolo, în Ierusalim. Să luăm în considerare şi la câte mizerii s-au dedat evreii în Ierusalim când a avut loc criza cu Patriarhul Irineu, martirul şi până astăzi închis – zăvorât – întemniţat în chilia sa – Patriarhul Irineu al Ierusalimului.
Această vizită a Sanctităţii Sale a fost publicată pe internet, însă cu multă grijă a fost trecută sub tăcere de către mass-media.
Noi prezentăm aici şi înregistrarea video respectivă cu menţiunea că NU SUNTEM DE ACORD şi nu acceptăm concluziile jurnalistului Spiros Hatzara.
Am folosit ca sursă blogul http://esxatianasxesi.blogspot.com/2009/11/blue-sky-11-video.html şi mulţumim celor care ne-au trimis-o. Puteţi vedea filmul  respectiv.
Întrebarea care apare este: În ce calitate a vizitat Patriarhul nostru sinagoga evreiască? Ca turist? Ca închinător? Drept conducător? Cu misiune încredinţată?
Jurnaliştilor şi fotoreporterilor care i-au fost puşi la dispoziţie şi care l-au urmat li s-a interzis redarea vizitei. Oare de ce? Comentatorul filmului a spus ceva înfricoşător: „Nu vom schimba insula Pharmakos cu Halki!”. Nu-mi vine să cred!

† Mitropolitul Ambrosios de Kalavrite şi Aeghialia.


Vineri, 13 noiembrie 2009, la pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului.


Notă: Un prieten jurnalist ne-a telefonat şi ne-a informat că vizita Sanctităţii Sale a fost cuprinsă în programul oficial şi că televiziunea a redat întreaga ceremonie în America.
De asemena, că sinagoga a fost vizitată în trecut de Papa, Patriarhul Rusiei şi de către alţi Întâistătători bisericeşti.
Cu toate acestea, smerita noastră opinie este că, având în vedere acţiunea distructivă a evreilor de pretutindeni şi a diferitelor organizaţii evreieşti, precum este masoneria, Patriarhul Ecumenic nu ar fi trebuit să facă această vizită. Păstrăm neîmpuţinat respectul nostru atât faţă de instituţia (Patriarhiei Ecumenice), cât şi faţă de respectabila persoană a Patriarhului nostru Ecumenic, dar şi dreptul de a avea şi, mai ales, de a ne exprima opinia. 

† Ambrosios, Mitropolit de Kalavrite şi Aeghialia.

(traducere din greacă de ierom. Fotie după blogul ÎPS Ambrosios, Mitropolit de Kalavrite şi Aeghialia - http://mkka.blogspot.com/search?updated-max=2009-11-15T20%3A56%3A00%2B02%3A00&max-results=1

         

0 comentarii:

Comentarii recente

"Cuvintele noastre ortodoxe sunt ca armele care îi apără pe ai noştri şi îi lovesc pe eretici. Aceste cuvinte nu îi lovesc pentru a-i doborî, ci pentru a-i ridica după ce au căzut. Acesta este scopul luptei noastre: să îi ajutăm şi pe vrăşmaşii noştri să se mântuiască." (Sf. Ioan Gură de Aur).

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP