Ierusalimul, "viitoare capitală a două state" în opinia UE

8 decembrie 2009

           Miniştrii Afacerilor Externe din Uniunea Europeană au estimat, marţi, la Bruxelles, că Ierusalimul ar fi necesar să devină "viitoarea capitală a două state" şi că statutul final al acestui oraş ar fi necesar să fie reglementat prin negocieri, au declarat surse diplomatice.


         Într-o declaraţie comună, Uniunea Europeană a reiterat, totodată, refuzul său de a accepta modificările de frontieră care au avut loc după 1967, refuzând astfel, în mod implicit, să recunoască anexarea Ierusalimului de către Israel.
        Liderii UE şi-au exprimat de mai multe ori în ultima vreme îngrijorarea faţă de stagnarea procesului de pace israelo-palestinian iar acum fac apel la înnoirea negocierilor dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană în scopul ajungerii la un „acord în privinţa unui stat palestinian independent, democratic şi viabil, care să cuprindă Cisiordania, Gaza şi să aibă capitala în Ierusalimul de Est".
        Un text iniţial, aparţinând preşedinţiei suedeze a Uniunii, propunea menţionarea Ierusalimului de Est, anexat de Israel din 1967, drept "capitală a unui viitor stat palestinian".
         Mai mult, în document se arată că Consiliul Uniunii Europene „n-a recunoscut niciodată anexarea Ierusalimului de Est" şi se face apel la redeschiderea instituţiilor palestiniene din Ierusalim, în conformitate cu foaia de parcurs agreată între cele două părţi, şi la încetarea oricăror tratamente discriminatorii aplicate palestinienilor în Ierusalimul de Est".
          În privinţa graniţelor, UE nu va accepta nicio schimbare teritorială făcută de Israel faţă de graniţele din 1967, fără acordul Autorităţii Palestiniene.


        Această iniţiativă, dezvăluită cu o săptămână în urmă, îi diviza pe europeni şi a fost categoric respinsă de Guvernul israelian. Autorităţile israeliene au pornit o puternică campanie diplomatică pentru a încerca să oprească planul UE.
         
(Sursa:  Mediafax.ro)



0 comentarii:

Comentarii recente

"Cuvintele noastre ortodoxe sunt ca armele care îi apără pe ai noştri şi îi lovesc pe eretici. Aceste cuvinte nu îi lovesc pentru a-i doborî, ci pentru a-i ridica după ce au căzut. Acesta este scopul luptei noastre: să îi ajutăm şi pe vrăşmaşii noştri să se mântuiască." (Sf. Ioan Gură de Aur).

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP