UN NOU SFÂNT PE CERUL BISERICII:DREPTUL TEODOSIE DE LA BALTA

21 octombrie 2009

UN NOU SFÂNT PE CERUL BISERICII:

DREPTUL TEODOSIE DE LA BALTA



ODESA, 20 octombrie 2009

Preafericitul Mitropolit Vladimir al Kievului şi a toată Ucraina (Patriarhia Moscovei) a săvârşit slujba de canonizare a Dreptului Teodosie de la Balta.

        Pe 20 octombrie, în timpul opririi sale în Eparhia Odesei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a vizitat oraşul Balta, unde în Sfânta Catedrala a Adormirii Maicii Domnului a oficiat Dumnezeiasca Liturghie şi canonizarea Dreptului Teodosie de la Balta († 9 martie 1845).
       Împreună cu Preafericitul Mitropolit au slujit mitropolitul Agatanghel de Odesa şi Ismail, arhiepiscopii Ionatan de Tulcea şi Braţlav, Bartolomeu de Rivno şi Ostrog şi Ioan de Herson şi Tavria, schiepiscopii Petru de Hinkov (vicarul Mitropoliei de Chişinău), Alexei de Belgorod-Dnestrov (vicarul Eparhiei Odesa), Alexandru de Pereiaslav – Hmelniţki (secretarul Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Ucraiana), precum şi preoţi ai eparhiei.
     În timpul Liturghiei, după Vohodul Mic, s-a slujit ultimul parastas pentru dreptul adormit.
IMG_3214IMG_3239     După aceea, Mitropolitul Agatanghel a dat citire Deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina din 18 aprilie 2008 (Jurnalul nr. 29) pentru canonizarea Dreptului Teodosie de la Balta.
        Arhiepiscopul Ionatan a citit viaţa acestui fericit nevoitor, iar apoi în timpul cântării troparului şi a megalinariei nou-proslăvitului sfânt, Preafericitul Mitropolit Vladimir s-a închinat raclei cu cinstitele moaşte ale Dreptului Teodosie. Acelaşi lucru l-au făcut şi ierarhii, clericii şi mirenii prezenţi în biserică.
IMG_3230
        În amintirea acestui eveniment Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene i-a fost dăruită icoana preacuviosului lui Dumnezeu cu o părticică din cinstitele lui moaşte.
***
      Amintim că în urma binecuvântării Mitropolitului Agatanghel, în vara anului 2006 au fost scoase din Biserica cimitirului Nikolsk (Sfântul Nicolae) din oraşul Balta moaştele preotului cinstit pe plan local (de mai mult de 100 de ani) - Teodosie Nestorovici Leviţkii (1791 - 1845) şi mutate în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Balta. Pe 23 iulie 2006, Vlădica a binecuvântat scoaterea moaştelor din altarul catedralei şi a săvârşit înaintea lor o slujbă pentru pomenirea celor adormiţi. Neputrezirea moaştelor a fost confirmată de o comisie specială în frunte cu stareţul mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Odessa, arhimandritul Alexie.
IMG_3197

MEGALINARII


(ce se pot cânta în glasul al VIII-lea şi al II-lea după podobiile greceşti)

Nouă stea pe cerul Bisericii
Te-a aşezat Domnul ca pe toţi să ne luminezi
Cu pilda vieţii şi cu a ta solire,
Bezna împrăştiind-o, o, Teodosie.

Roagă-te, mărite nevoitor,
Pentru toţi creştinii ce cinstesc proslăvirea ta,
Mijlocind credinţă, nădejde şi iubire,
De la Sfânta Treime, o, Teodosie.



Sfinte, plăcutule al lui Dumnezeu Teodosie de la Balta, mijloceşte pentru noi acum şi în ceasul morţii noastre. Amin.
IMG_3255IMG_3185
IMG_4584

(un material de Paula Oprea şi monahul Leontie după site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe din Ucraina)

0 comentarii:

Comentarii recente

"Cuvintele noastre ortodoxe sunt ca armele care îi apără pe ai noştri şi îi lovesc pe eretici. Aceste cuvinte nu îi lovesc pentru a-i doborî, ci pentru a-i ridica după ce au căzut. Acesta este scopul luptei noastre: să îi ajutăm şi pe vrăşmaşii noştri să se mântuiască." (Sf. Ioan Gură de Aur).

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP