Interviu cu Eleuterio Fortino, co-secretarul Comisiei Mixte de Dialog Teologic

23 octombrie 2009

22.10.2009

Declaraţiile lui Eleuterio Fortino pentru Romfea.gr despre
Dialogul ortodoxo-catolic din Cipru


          Eleuterio F. Fortino, cosecretarul Comisiei Mixte pentru Dialogul dintre ortodocşi şi romano-catolici, a acordat un interviu astăzi, cu puţin timp în urmă, Agenţiei de Ştiri Bisericeşti Romfea.gr. Cerându-i-se să facă o declaraţie referitoare la dialogul care se desfăşoară în aceste zile în Pafos, domnul Fortino a spus: 
          „Dialogul teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici este foarte serios şi dificil, însă este folositor şi indispensabil. Este indispensabil, pentru că în lume astăzi are importanţă dacă romano-catolicii şi ortodocşii, care - cred eu avem aceeaşi credinţă, sunt despărţiţi, nu celebrează euharistia în comun, dar nici nu au o mărturie comună”.


          De asemenea, domnul Fortino a declarat: 
         „Noi, din punctul nostru de vedere, zicem că Biserica astăzi, într-o epocă a secularizării, are multe şi mari probleme şi într-o astfel de epocă noi să fim divizaţi? Cum putem să spunem atunci celor care nu cred, că noi credem într-un Dumnezeu care este pace şi noi ca creştini să nu avem comuniune?!”.
          La întrebarea dacă există dificultăţi în dialog domnul Fortino a accentuat următoarele: 
       Cea mai mare problemă este rolul episcopului Romei, despre care am discutat în toate aceste zile aici, în Pafos. Acesta este un prim pas, deoarece după acesta trebuie să examinăm rolul episcopului Romei în al II – lea mileniu şi după aceea în mileniul al III – lea. Cred că aceasta este un subiect amplu şi drumul este încă lung, dar dialogul evoluează încet-încet şi cu foarte multă atenţie”.
          „Domnule Polighenis, în acest dialog este nevoie de răbdare, înţelepciune, calm şi respect reciproc, dar mai mult decât orice iubire fraternă între reprezentanţi”, a declarat în încheiere domnul Fortino.
          În final, de semnalat că peste puţin timp va începe şi cea din urmă consfătuire a Comisiei Mixte de Dialog Teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici în Cipru, iar la orele 17 membri Comisiei vor vizita Sfânta Mitropolie Pafos.

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: romfea.gr)

0 comentarii:

Comentarii recente

"Cuvintele noastre ortodoxe sunt ca armele care îi apără pe ai noştri şi îi lovesc pe eretici. Aceste cuvinte nu îi lovesc pentru a-i doborî, ci pentru a-i ridica după ce au căzut. Acesta este scopul luptei noastre: să îi ajutăm şi pe vrăşmaşii noştri să se mântuiască." (Sf. Ioan Gură de Aur).

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP